Syrlig vinaigrette med hindbær og passionsfrugt!

Green bean Jonathan

Jeg hedder Jonathan og jeg udgør en tredjedel af denne blog. Jeg glæder mig til at dele mine erfaringer som ung veganer, og jeg håber, at jeg kan være med til at inspirere andre til at gå samme vej.

 

8 hurtige om mig:

1. Jeg går på Favrskov Gymnasium og starter i 3.g efter sommerferien. Skolen fylder rigtig meget i mit liv, da det jo er det jeg bruger min hverdag på, men også fordi jeg altid lægger en indsats i at opnå gode resultater. Så ja, man kan vel godt kalde mig en stræber.

2. Jeg er et kattemenneske, og på billedet under ses min højtelskede hellige birma, Nemo, som jeg har haft i snart 2 år.

3. At stå på ski er det jeg elsker aller mest i hele verden. Derfor går jeg med planer om, at rejse til Japan i en skisæson efter gymnasiet, for at være skilærer. Måske også mindre kunne gøre det såsom et sted i Alperne.

4. Selvom skolen fylder meget i mit liv, går jeg meget op i at have et velfungerende socialt liv. Jeg har en stor vennekreds og en gruppe af meget nære venner, jeg har kendt i lang tid.

5. Når jeg efter gymnasiet har været verden rundt, er jeg ikke helt sikker på, hvad jeg skal. Jeg går med et lille, ydmygt ønske om at redde verden, men hvis ikke det bliver det, vil jeg gerne arbejde med handel eller politik – måske. Heldigvis har jeg lidt tid endnu til at tænke over det.

6. Jeg er lidt af en pindarm, men begyndte for en måned siden at træne, til dels for at få noget motion, men selvfølgelig fordi det er pænt at have en veltrænet krop. Det var en grænse der skulle overskrides, for jeg gik inden med en masse tanker om, hvor malplaceret og kikset jeg ville være i et træningscenter, men efter at være kommet i gang, har det vist sig, at det slet ikke er noget man behøver at bekymre sig om. Når først man kommer i gang, kan man næsten ikke få nok. Jeg troede heller ikke rigtig på det, men den er god nok – man bliver faktisk gladere af det.

7. Avocado er min favoritfrugt – og jeg spiser mange af dem.

8. En ting jeg aldrig lærer er at gå tidligt i seng. Om så jeg ligger i min seng klokken 22, ender klokken altid på mystisk vis med at blive 24 og nogle gange senere.

 

Hvorfor blev jeg veganer?

Min overgang fra almindelig kødspiser til veganer adskiller sig nok ikke så meget fra mange andres. Jeg begyndte at sætte mig ind i, hvorfor det gav mening, og hvorfor det ikke gav mening at leve som jeg gjorde. Det skal siges at jeg længe har været klar over, at vi mennesker i realiteten ikke bør spise kød, æg og mælkeprodukter, og at produktionen af det har miljømæssige og dyrevelfærdsmæssige konsekvenser. Men ligesom de fleste andre mennesker lukkede jeg øjenene for det og levede videre, uden at have det dårligt med det. Jeg har før prøvet at spise vegetarisk i en uge af gangen, og har faktisk synes om det, men uden at vide, hvordan man levede et helt liv sådan, lod jeg det blive ved den ene uge. Denne gang endte en uge som veganer dog med, at jeg nu permanent ser mig som udelukkende plantespisende. Jeg plejer at sige, at jeg ved for meget nu til at gå tilbage og leve som jeg gjorde før. Min interesse blev i denne omgang vækket af Ida, som også er en del af denne blog, der blev vegetar, og eftersom jeg havde en lille baggrundsviden om, hvad det ville sige, blev jeg mere nysgerrig og søgte mere viden. På youtube fandt jeg en video, hvor en mand åbnede mine øjne for, hvad animalske produkter egentlig var, og hvorfor det slet ikke var menneskemad. Efter at have set den video og med anden viden jeg havde andre steder fra, besluttede jeg mig for at prøve at leve som veganer i en uge, bare for at finde ud af, hvor kompliceret det i virkeligheden var, for det troede jeg det var inden jeg havde prøvet det. Ugen var en sand succesoplevelse, og det gik op for mig, at man som veganer, hverken lever et specielt besværligt eller begrænset liv – tværtimod var det en øjenåbner for en helt ny kulinarisk verden. På den måde har fravalget af kød, æg og mælk ikke betydet, at jeg har spist mindre godt end hvad jeg gjorde før. I samme uge så jeg dokumentaren ‘Forks over knives’, der har været afgørende i beslutningen om at lægge min kost om. Den omhandler de langsigtede sundhedsrelaterede konsekvenser animalsk baseret kost kan medføre, som kræft, hjertekarsygdomme, knogleskørhed osv., og det var ikke noget jeg ville udsætte min krop for. Så efter den uge, definerede jeg mig selv som veganer og har ikke fortrudt det et sekund siden.

Da jeg indledte min veganske livsstil sagde jeg, at det jeg gjorde det primært for min sundhed. Det har siden ændret sig. Sundheden er stadig meget vigtig for mig, men da jeg så dokumentaren ‘Cowspiracy’ blev jeg overbevist om, at jeg ikke spiser kød osv. primært for miljøets skyld. Den bør ses af alle, for det den dokumentar kan, er at vise, hvor meget animalsk fødevarerproduktion påvirker miljøet. Dette er stadig min primære årsag til at jeg gør det.

Dog har jeg også stiftet bekendskab med det dyrevelfærdsmæssige aspekt. At dyr lever uværdige, smertefyldte liv, for at producere fødevarer, vi ernæringsmæssigt ikke har brug for, er urimeligt. Derfor har det blot bekræftet mig i, at det er det rigtige jeg gør. Når folk spørger, hvorfor jeg er veganer, gør jeg ikke så meget ud af at uddybe den dyrevelfærdsmæssige del, for jeg kan huske min egen holdning fra før jeg ændrede livsstil, at jeg så dyr som mad og havde ikke behov for at skulle tage stilling til om det var rigtigt eller forkert. Det er langt nemmere at få folk til at forstå det faktuelle, der ligger i de konsekvenser animalske fødevare har for vores sundhed og miljø. En anden ting jeg glædeligt fortæller om er, hvad min omlægning i min kost gør ved mig psykisk. Jeg får en tilfredsstilelse ud af at vide, at alt jeg spiser har groet under solen, ikke skadet miljøet i samme grad som kød, ikke påvirker min sundhed på lang sigt og ikke har betydet at et dyr har skulle leve under urimelige forhold for senere at blive slået ihjel. Derfor er jeg veganer.

 

Det du kan forvente af mine blogindlæg:

– Jeg bor med 3 normaltspisende, så jeg håber at kunne vejlede andre i min situation til, hvordan man på nemmeste vis lever vegansk i et kødspisende hjem.

– Har noget ‘Vegan on a budget’ i tankerne, hvor jeg vil give mine tips til, hvordan en vegansk livsstil ikke kommer til at koste mere end en normal livsstil.

– Trods min forholdsvis korte tid i træningscenteret, forestiller jeg mig i fremtiden at kunne give tips og tricks til, hvordan man opbygger muskelmasse på vegansk kost.

– Jeg vil indvie dig i min måde at gøre tingene på, fx når jeg er på festival, ferie eller blot, hvad jeg spiser i løbet af en dag.

– Jeg kan godt lide at være kreativ i et køkken og vil glæde mig til at dele nogle af mine succesfulde forsøg på at lave lækker, vegansk mad.

– Som veganer er der masser af tips og erfaringer at hente fra andre, hvilket jeg også har benyttet mig af, og derfor vil jeg også dele det jeg gør, for at hverdagen bliver lidt nemmere.

– Billeder og beretninger fra livet som ung veganer.

 

Det, der overbeviste mig:

– ‘101 – reasons to go vegan’ – https://www.youtube.com/watch?v=W4HJcq8qHAY

– ‘Forks over knives’ – http://www.forksoverknives.com/

– ‘Cowspiracy’ – http://www.cowspiracy.com/

Begge dokumentarer kan findes på nettet gratis med en google søgning, hvis man tør være lidt ulovlig.

 

– Jonathan

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Syrlig vinaigrette med hindbær og passionsfrugt!